Прокуратурата е прекратила наказателно производство по Осемте джуджета“, защото не е

...
Прокуратурата е прекратила наказателно производство по Осемте джуджета“, защото не е
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила Осемте джуджета“, защото не е открила престъпление

Прокуратурата е прекратила наказателно произвеждане по „ Осемте джуджета “, защото не е разкрила закононарушение, оповестиха от Антикорупционния фонд /АКФ/. Те обясниха, че това стана ясно от определение на Софийския градски съд от 23 февруари. От него се схваща, че държавното обвиняване е водило, само че след това прекратило наказателно произвеждане по част от събитията, които са изложени в следствието на АКФ „ Осемте джуджета “, което беше оповестено преди близо три години. 

Това следствие разкри конкретни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено влияние за споразумяване на юридически спорове и се вършат опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи. Историята споделя за намесата на група към някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, известен като „ Еврото “, в разногласието на притежателите на производителите на асансьори „ Изамет “ баща и наследник Илия и Явор Златанови. След като в началото предлага услугите си на Илия Златанов за споразумяване на спора посредством потребление на въздействието на Петров в правоохранителните органи, след това групата към него предприема дейности по завземане на бизнеса на спорещите страни.

Прокуратурата в никакъв случай не е обявявала каквито и да било проверяващи действия по събитията, изложени във видео-поредицата и правните разбори от АКФ, а само предварителна проверка с незнаен краен резултат. Напротив, в свои медийни изяви и основният прокурор Иван Гешев, и ръководителката на към този момент закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова публично неглижираха казуса „ Осемте джуджета “.

От определението на Софийски градски съд излиза наяве, че някакво публично следствие въпреки всичко е стартирано, въпреки и с голямо забавяне, като то е засягало една доста дребна част от изнесените от АКФ условия.

С разпореждане на Софийска районна прокуратура /СРП/ от 25 февруари 2022 година е образувано досъдебно произвеждане за изнудване посредством опасност с убийство спрямо Илия Златанов, осъществено на 08 април 2020 година в София. Това съответствува с описа на Златанов пред АКФ за съответна негова среща през април 2020 година с тогавашната брачна половинка на Петров – Любена Петрова, една от предложените му от Петров адвокатки – Десислава Коцева, и притежателя на „ Делта гард “ Димитър Спасов – Митко Каратиста.

За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е към този момент тяхно и би трябвало да бъде признателен, че е жив, като репликите били съпроводени с показване на револвер. Изискали от него да отидат при нотариус, където още веднъж да подпишат всички документи за прекачване на собствеността на Златанов върху частта от групата сдружения „ Изамет “. Почувствал се застрашен за живота си, Илия Златанов напуснал страната на 12 април 2020 година. 

Осем месеца след началото на следствието, на 24 октомври 2022 година, СРП приключва досъдебното произвеждане с мотив „ липса на задоволително доказателства за осъществено закононарушение. “

Това разпореждане е анулирано от арбитър от Софийски областен съд, така като съдът не се съгласява с извода на прокурора, че въпреки и да е осъществено всичко належащо за определяне на съответстващите по случая обстоятелства, няма задоволително доказателства за закононарушение. След митинг на прокурора при СРП против това решение на първоинстанционния съд, СГС удостоверява анулацията на постановлението за преустановяване и връща делото на прокурора за продължение на следствието.

От изложеното в правосъдния акт на Софийски градски съд, който само дава някаква обществено налична информация по случая, излиза наяве, че следствието на СРП е било фокусирано само върху описаната среща на 08.04.2020 г. Поради спорните показания на другите участници в нея, прокурорът е счела за невероятно да откри по безапелационен метод случилото се в реалност. На противоположното мнение са съдиите от СРС и Софийски градски съд, съгласно които е било допустимо и събиране на контролни доказателства за инспекция на другите версии за кредитиране на една от тях, което не е сторено от ръководещия следствието прокурор.

„ Започването от СРП на наказателно произвеждане единствено за този индивидуален случай на хипотетично изнудване значи, че всички други условия, изложени във видео-поредицата „ Осемте джуджета “, да вземем за пример:

– държанието на всички забъркани длъжностни лица от прокуратурата по време на целия проблем с спора към групата сдружения „ Изамет “, в това число непозволеното предписание с материални доказателства на огромна стойност;
– защитата от чиновници на Министерство на вътрешните работи в продължение на години на неофициалния офис на Петьо Петров ресторант „ Осемте джуджета “;
– всички съответни хипотетични незаконни дейности по отношение на семейство Златанови;
– легалните приходи и имотното положение на Петьо Петров и обвързваните с него лица
или са оценени като изначално негодни да провокират наказателно следствие, или вероятно са се разследвали или се проверяват в цялостно осведомително затъмнение (както и в този случай) от друга прокуратура или прокуратури “, разяснява Андрей Янкулов, старши юридически консултант към АКФ.

„ Нито „ раздробяването “ на изнесените данни за най-различни закононарушения в обособени производства пред разнообразни прокуратури, нито фокусирането единствено и само върху една-единствена среща на Илия Златанов с групата към Петров (при състояние че и Илия Златанов, и синът му Явор дадоха пред АКФ голям брой съответни сведения и за други сходни случаи) обаче би било процесуално целесъобразно по какъвто и да е метод “, добавя Янкулов

„ Единствената обществено налична информация по проблема до момента демонстрира недвусмислено, че у институциите изцяло липсва воля за разплитане на случая „ Осемте джуджета “, декларира Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР